- 04/11/2024
Het einde van het jaar is traditioneel een drukke periode voor u als ondernemer. Want u wilt uw situatie optimaliseren vóór het einde van het boekjaar. En werkt u met personeel, dan moet u ook nadenken over een eindejaarspremie of eindejaarsgeschenk. Als waardering voor het afgelopen jaar én een financieel extraatje in tijden van inflatie. Laten we kijken wat de voorwaarden zijn voor eindejaarspremies en -geschenken en hoe die worden belast.
De eindejaarspremie is een bonus die u als werkgever toekent aan uw personeelsleden op het einde van het jaar. Die premie is meestal een forfaitair bedrag: een volledig maandloon van de werknemer of een deel ervan. Ook wel ‘dertiende maand’ genoemd. Zo werkt het voor veel bedienden. Maar voor werknemers die per uur worden betaald – vooral arbeiders – wordt de premie ook vaak zo berekend: het uurloon x een bepaalde coëfficiënt. Voor alle werknemers van het bedrijf gelden dezelfde regels: ofwel krijgt iedereen een eindejaarspremie, ofwel niemand.
Het is geen wettelijke verplichting voor u als werkgever. Toch kan het zijn dat u verplicht bent om een premie toe te kennen, als een eindejaarspremie is vastgelegd in:
De meeste bedienden en arbeiders hebben recht op een eindejaarspremie. Zo moeten bedrijven die aangesloten zijn bij PC200 (het grootste Paritair Comité voor bedienden) een eindejaarspremie uitbetalen aan alle bedienden met minstens drie maanden anciënniteit.
In deze gevallen hebben uw medewerkers ook recht op een eindejaarspremie:
Gaan ze later in het jaar aan het werk bij een nieuwe werkgever? Dan krijgen ze een deel van de eindejaarspremie, volgens het aantal maanden in dienst.
Hetzelfde geldt als ze tijdens het jaar uw bedrijf verlaten omdat ze ontslagen worden. Nemen ze zelf ontslag? Dan hebben ze geen recht op een eindejaarspremie.
Er gelden ook specifieke voorwaarden in bepaalde sectoren. Zo kan er aan de uitbetaling van de premie een anciënniteitsvoorwaarde gekoppeld worden of worden bijvoorbeeld jobstudenten uitgesloten van de eindejaarspremie.
De eindejaarspremie is een financiële uitbetaling en wordt beschouwd als loon. Ze is daarom onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheidsbijdrage (RSZ).
Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing is de premie een uitzonderlijke vergoeding. Ze wordt dus zwaarder belast dan het standaard maandloon en er blijft netto minder over.
In België is er geen vaste berekening om de eindejaarspremies uit te betalen.
Dat hangt namelijk af van:
Om een 13e maand te berekenen moet u rekening houden met de afspraken binnen uw sector. Soms wordt een minimum- of een maximumbedrag vastgesteld. Of het kan ook een bepaald percentage zijn dat berekend wordt op alle vaste en/of veranderlijke lonen die de werknemer heeft verdiend.
De eindejaarspremie wordt doorgaans uitbetaald vóór 31 december en vaak gebeurt dat samen met het maandelijkse loon van de maand december of net ervoor.
Naast de eindejaarspremie kunt u een eindejaarsgeschenk toekennen. Een blijk van waardering voor het harde werk van het afgelopen jaar. En een manier om uw personeel aan u te binden.
De algemene regel zegt: geschenken aan werknemers worden beschouwd als loon. Zowel cadeaus, cheques, cash of in natura. Ze zijn onderworpen aan belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.
Maar voor specifieke gelegenheden geldt een gunstige sociale en fiscale behandeling voor u als werkgever. Al zijn er voorwaarden:
Eindejaarspremies uitbetalen is vaak een aanzienlijke investering, met impact op het werkkapitaal. U houdt uw cashflow makkelijk op peil met een fiscaal krediet op afbetaling.
Hiermee spreidt u namelijk de loonkost van de eindejaarspremies over 12 maanden aan een voordelige rentevoet én de intresten van het krediet zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
Bovendien kunt u uw fiscaal krediet elk jaar automatisch en kosteloos hernieuwen.
Hebt u na een gesprek met uw boekhouder en sociaal secretariaat meer duidelijkheid over hoeveel de eindejaarspremies voor uw personeel bedragen?
Simuleer uw fiscaal krediet op afbetaling
Zo werkt de simulatie:
Kom meer te weten over het fiscaal en sociaal krediet.
Kredietgever: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.
Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag
De aangeboden inlichtingen worden u louter ter informatie meegedeeld en houden in geen geval een aanbod of belofte tot krediet in. Ze worden u meegedeeld met het oog op verdere onderhandeling.
© 2025 BNP Paribas Fortis