Hoe praat je met kinderen over geldzaken?

70% van de ouders van jonge kinderen vraagt zich af hoe ze met hun kinderen over geld moeten praten. Dat blijkt uit een enquête van Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis. Met kinderen tussen 6 en 12 jaar kan je daar al mee beginnen.  

“Kinderen moeten beseffen dat geld niet zomaar uit het niets verschijnt”, zegt Philipp Bollen, Director Estate Planning bij BNP Paribas Fortis. “Als ze zakgeld krijgen of als er geld op hun betaalrekening komt, dan staat daar iets tegenover: de ouders hebben voor dat geld gewerkt of het is de opbrengst van een investering. Zo leren ze even na te denken voor ze geld zomaar uitgeven.” 

Ook voor jonge kinderen 

Je kunt ook met heel jonge kinderen al over geld praten, maar ze hebben een heel praktische aanpak nodig. “Heel wat ouders willen graag de ‘schermtijd’ van hun kinderen beperken. Je zou hen in het begin van de week een aantal centen kunnen geven die ze zelf mogen besteden. Een half uur schermtijd kost dan bijvoorbeeld twee centen. Het geld dat ze niet meteen opdoen, kunnen ze sparen om een stuk speelgoed te kopen. Op die manier leer je hen hoe ze met een budget moeten omgaan, en leren ze de waarde van geld.” 

Denken op de lange termijn 

Oudere kinderen kunnen ook al op de langere termijn denken. “Dat is een goed moment om het met hen te hebben over sparen en beleggen. “Je legt hen dan uit dat ze hun zakgeld meteen kunnen uitgeven, maar dat het op termijn meer waard zal zijn als ze het sparen”, aldus Philipp Bollen.  

Twee op de drie Belgische twaalfjarigen krijgen zakgeld. Volgens Philipp Bollen is het een goed idee om dat niet in cash uit te betalen, maar op een betaalrekening te storten. “Zo leren kinderen twee dingen: enerzijds omgaan met geld en anderzijds gebruikmaken van een betaalkaart. Het is voor hen heel duidelijk wanneer er geld op de rekening bijkomt, wanneer er geld van de rekening gaat en hoeveel geld ze nog moeten sparen voor het stuk speelgoed of de fiets waarvan ze dromen.” Dat digitale betalingen veiliger zijn én dat je als ouder op de rekeninguittreksels kunt zien waaraan de kinderen hun zakgeld spenderen, is ook mooi meegenomen. 

Praten met volwassen kinderen 

Nog volgens de enquête vragen oudere Belgen zich af hoe ze met hun volwassen kinderen over geldzaken moeten praten. Open over erfenissen praten, voor veel Belgen blijft het moeilijk. Toch is dat een gesprek dat je vroeg of laat moet aangaan, zegt Philipp Bollen. “Ouders kunnen best advies inwinnen bij een expert in successieplanning en dan met hun volwassen kinderen rond de tafel gaan zitten. Als de ouders bij leven niets regelen, betalen hun nabestaanden erfbelasting op de volledige nalatenschap.” 

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil je helpen met je geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1.000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.