Milieuvriendelijke alternatieven voor uw verplaatsingen: van elektrische fiets tot deelmobiliteit

Let op, geld lenen kost ook geld.

 

Elektrische fietsen, deelauto’s, steps… duiken steeds vaker op in het straatbeeld. Ze verlagen de CO2-uitstoot en beperken de parkeerdruk en het fileleed in de steden. Het milieu houdt alvast van de zachte mobiliteit, maar zijn deze groene vervoersmogelijkheden ook budgetvriendelijk?

Hoe financier ik een (elektrische) fiets?

Fietsen is goed voor uw gezondheid en voor het milieu. Het kan zelfs tijdswinst opleveren, zeker in steden. Geen wonder dus dat het gebruik van de (elektrische) fiets in de lift zit. Wel is de prijs voor velen een belemmering. Voor een degelijke elektrische fiets bent u al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Maar dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Voor de financiering hebt u verschillende pistes.

  • BNP Paribas Fortis biedt een interessante lening op afbetaling aan voor fietsen en zachte mobiliteit *.
  • Mogelijk kunt u u via uw werkgever een fiets leasen. Fietsleasing is in opmars. Alleen al in 2022 leverde onze mobiliteitspartner Arval 1.577 fietsen.
  • Steeds meer werkgevers betalen een fietsvergoeding aan medewerkers die met de fiets naar het werk komen.
  • Almaar meer werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om een bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Dat budget kunt u vrij besteden aan duurzame vervoersmiddelen, waaronder ook fietsen. U kunt er de maandelijkse aflossing of de volledige aankoopprijs mee financieren. Ook alle andere fietskosten (onderhoud, herstellingen, toebehoren, verzekering…) kunt u betalen uit uw mobiliteitsbudget.
  • Fietshandelaars aanvaarden ecocheques voor fietsen en fietsaccessoires.

Tip: sommige gemeentes, provincies en gewesten bieden een premie aan voor elektrische fietsen. Het toegekende bedrag varieert tussen 25 en 250 euro en kan zelfs oplopen tot 1.250 euro als u uw auto vaarwel zegt. Informeer u hierover bij uw gemeente.

Zachte mobiliteit: van elektrische step tot hoverboard

Duurzame mobiliteit kan ook andere vormen aannemen dan fietsen. Alle ‘zachte’ vervoersmiddelen die het milieu respecteren vallen onder de noemer ‘zachte mobiliteit’. Denk bijvoorbeeld aan scooters, segway’s, monowheels, hoverboards, enzovoort… Ze zijn gemaakt om u tegen een relatief lage snelheid te verplaatsen over korte afstanden. Hun actieradius is beperkt. Daarom zijn ze vooral geschikt in steden. Werknemers, studenten, pendelaars, stadsbewoners … die geen tijd willen verspillen in files maken hier steeds vaker gebruik van.

Overweegt u te investeren in een ‘zacht’ transportmiddel? Ga dan niet over één nacht ijs. Er zijn nogal wat dingen waar u rekening mee moet houden: het formaat, uw rijvaardigheid, de actieradius en oplaadtijd van de batterij, de wettelijke verplichtingen, de bijkomende kosten ... Informeer u grondig voordat u de stap zet.

  • Voor de financiering kunt u gebruikmaken van de interessant lening op afbetaling voor fietsen en zachte mobiliteit* van BNP Paribas Fortis.
  • Beschikt u over een mobiliteitsbudget of krijgt u ecocheques van uw werkgever? Die kunt u gebruiken voor de financiering van iedere vorm van zachte mobiliteit.

Fietsen en zachte mobiliteit: welke verzekeringen hebt u nodig?

Een dure fiets trekt de aandacht van dieven. Een goed slot is de beste bescherming, maar biedt nooit een waterdichte garantie. Een omniumverzekering die ook diefstal dekt, is dan ook geen overbodige luxe. Het slimste is om een gecombineerde verzekering af te sluiten die in één contract ook andere risico’s dekt. Top Fiets van AG combineert drie waarborgen: een omniumverzekering die stoffelijke schade en diefstal dekt, een ongevallenverzekering en een verzekering die bijstand verleent bij pech. U kunt Top Fiets ook afsluiten voor uw ecologische vervoersmiddelen, zoals steps, segways, monowheels …

Bent u als fietser of zachte mobiliteitsgebruiker aansprakelijk voor schade aan derden bij een ongeval, dan komt uw familiale verzekering tussen. Een verzekering die uw aansprakelijkheid dekt, is niet verplicht voor fietsers, maar is wel ten zeerste aanbevolen.

Hebt u behalve uw fiets ook nog andere voertuigen? Met de pechbijstand Touring Move On kunt u via Easy Banking App of Easy Banking Web één bijstandsverzekering afsluiten voor al uw voertuigen in België en/of Europa: auto, scooter, motor, (elektrische) fiets of step.

Kopen of delen?

In de grote steden duiken steeds meer deelauto’s, -fietsen en -steps op. Ze zijn zowel een milieu- als budgetvriendelijk alternatief voor eigen bezit en winnen snel aan belang. Deelmobiliteit vermindert de CO2-uistoot en verlaagt de parkeerdruk in de steden. Deelvoertuigen zijn bovendien vaker elektrisch en dus beter voor het milieu. Er zijn twee systemen.

  • Bij ‘station-based’ en ‘roundtrip’-systemen brengt u het voertuig na gebruik terug naar een vaste standplaats.
  • Bij ‘free floating’-systemen toont een app u waar u een voertuig kunt oppikken. Na de rit laat u het weer achter waar u wilt.

Deelmobiliteit is niet alleen beter voor het milieu, ook voor de gebruiker heeft het een aantal (financiële) voordelen:

  • U hoeft niet te investeren in een eigen wagen, maar u betaalt voor het gebruik van een voertuig per minuut of per kilometer (of een combinatie van beide).
  • U hoeft zich geen zorgen te maken over de financiering, de verzekering en het onderhoud van uw voertuig. Alle kosten zijn inbegrepen in het tarief per kilometer of per minuut.
  • Legt u minder dan 10.000 kilometer per jaar af, dan is een deelauto voordeliger dan een eigen wagen.
  • U kiest voor iedere verplaatsing het meest geschikte vervoermiddel.
  • Met een deelfiets of -step kunt u de files vermijden.
  • In steden biedt deelmobiliteit goedkope, milieuvriendelijke en efficiënte oplossingen om uw mobiliteitsmix te verbeteren.

Mobility as a Service

Deelmobiliteit biedt verplaatsingen aan per kilometer of minuut. Mobility as a Service (MaaS) gaat nog een stapje verder. Nieuwe spelers op de markt bieden geïntegreerde apps aan waarmee reizigers naar eigen inzicht openbaar vervoer en deelmobiliteit kunnen combineren om zich op de meest efficiënte manier te verplaatsen van punt A naar punt B. Via de Gentse start-up Optimile investeert BNP Paribas Fortis mee in dit innovatieve en duurzame concept. In 2022 verhoogden we onze participatie tot 75%. Met de MaaS-oplossingen van Optimile kunnen gebruikers trajecten plannen, boeken en betalen voor verschillende types van vervoer: trein, bus, tram, deelfietsen, -auto’s en -steps en taxi’s. Ook oplaadsessies aan een laadpaal en parkings zijn opgenomen in de app.

Benieuwd naar de mobiliteit van morgen? BNP Paribas Fortis biedt oplossingen aan voor de financiering en verzekering van uw duurzame mobiliteit.

Ontdek meer

 

Wettelijke informatie

*Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag.

Kredietvorm: lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet in hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII van het wetboek van Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door Alpha Credit nv, kredietgever, Warandeberg 8 bus C, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.

AG Insurance (afgekort AG) NV - E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - www.aginsurance.be - info@aginsurance.be - RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 - Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis NV – Warandeberg 3, B-1000 Brussel - RPR Brussel - BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden agent, vergoed door commissies, voor AG Insurance NV. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance NV.

Optimile, Sassevaartstraat 64 bus 204, 9000 Gent – RPR Gent – BTW BE 648.837.849 - BNP Paribas Fortis SA bezit een deelneming van meer dan 10% in Optimile.