-

Op bezoek bij Brussels Beer Project: “Wij zijn dromers, ja, maar dat houdt ons gedreven”

Ken je het Brussel Beer Project? Het is de kosmopolitische en tikje rock-’n-roll brouwerij in de hippe Dansaertstraat. Sarah Vermylen aka De Biermadam trok naar eigenaars Olivier De Brauwere en Sébastien Morvan en polste naar hun toekomstplannen. 

 

Vier jaar na hun afstuderen aan een Canadese universiteit bleef de gedeelde passie voor reizen en bier onderhuids broeien bij Olivier en Sébastien. Maar in 2013 was er geen houden meer aan voor de bijna-dertigers: via een crowdfunding zag Brussels Beer Project het levenslicht. 

Nieuwe recepten 

“Olivier en Sébastien wilden geen eeuwenoude recepten kopiëren, maar cocreëren en experimenteren”, vertelt Sarah. “Mensen hier laten kennismaken met ‘andere’ bieren of eigen bieren laten reizen rond de wereld, dat was en blijft hun ambitie.” 

Op naar Anderlecht 

vandaag telt Brussels Beer Project een vijftigtal medewerkers en een enthousiaste community van 5.500 believers die hen volgen via social media. Onze prioriteit is om onze recepten op punt te stellen en nieuwe dingen te proberen, zoals zuurdere bieren of barrel-aged bieren”, legt Sébastien uit aan Sarah. “We openden onlangs een tweede zeer duurzame eigen brouwerij in Anderlecht, zodat we alles inhouse kunnen houden.”  

Vijf tap rooms  

Brussels Beer Project heeft zogenoemde tap rooms – drie in Brusselen twee in Parijs – om hun bieren tot bij hun community te brengen.  

Label B Corp 

Naast financiering krijgen ze ook op het vlak van duurzaamheid veel ondersteuning van hun relatiebeheerder Sofie bij BNP Paribas Fortis. Samen met de bank bespraken ze bijvoorbeeld B Corp, een label dat het Brussels Beer Project in 2022 behaalde. 

B Corp staat voor Benefit Corporation. Ondernemingen met zo’n certificaat streven vrijwillig de hoogste standaarden na op het vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Op die manier bewegen ze de economie samen richting inclusie en duurzaamheid.  

Beste bier van de wereld 

“Sébastien en Olivier willen groeien zonder hun waarden uit het oog te verliezen”, aldus Sarah. Ook investeren ze heel bewust in een goed brouwteam om naar eigen zeggen het beste bier van de wereld te maken. ‘Ons dreamteam’, noemde Sébastien hen tijdens mijn bezoek. De brouwers challengen elkaar de hele tijd vanuit hun verschillende achtergrond en daar komen erg creatieve ideeën uit voort. Ze noemen zichzelf grote dromers, maar dat zorgt er net voor dat ze gedreven blijven.”