We zijn tegenwoordig (bijna) voortdurend online en de technologie biedt eindeloos veel voordelen. Maar die medaille heeft ook een keerzijde, namelijk het verhoogde risico op online oplichting. In België werd in 2022 een gigantisch verlies van 39,8 miljoen euro opgetekend, alleen al via phishing. Dat is een significante stijging vergeleken met de 25 miljoen euro uit 2021.
Oplichters gebruiken diverse, vaak zeer ingenieuze technieken. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als overheidsadministraties, nutsbedrijven of andere vertrouwde entiteiten, met maar één doel: u misleiden. Ze willen u zo ver krijgen dat u gevoelige informatie prijsgeeft of geld aan hen overmaakt in de veronderstelling dat het om een bekende begunstigde gaat.
Enkele voorbeelden…
Oplichters geven zich vaak uit voor bekende bedrijven of overheidsinstanties. Zo kunt u bijvoorbeeld berichten krijgen die zogezegd van uw energieleverancier komen en een of andere premie beloven, of e-mails van uw telecomoperator over een ‘abonnement dat vervallen is’.
Op het eerste gezicht zien die e-mails, sms’en of appjes er echt uit. Maar als u goed kijkt, merkt u zaken die niet kloppen, zoals het adres van de afzender (bij e-mails) en de link waarmee men u vraagt om in te loggen. Dat zijn alvast twee dingen die u zorgvuldig moet controleren om phishingberichten te herkennen. Let dus altijd goed op voor u klikt!
Zo kunt u zich beschermen
- Ken het verschil tussen echt en vals: beweeg de cursor over de afzender van de e-mail zonder erop te klikken, om het eigenlijke adres te zien. Doe hetzelfde in de tekst van het bericht voordat u ergens op klikt (een knop, een link enz.). Beweeg de cursor erover zonder te klikken. Dan verschijnt het volledige URL-adres, en kunt u zien of de link echt naar de website van het bedrijf/de instantie in kwestie leidt. Bekijk deze tips in video.
- Informeer u: leer phishing herkennen. Kijk op surfenzonderzorgen.safeonweb.be. Daar vindt u tips en trucs voor veilig surfen. Dat kost u slechts enkele minuten!
- Scherm uw gegevens af: denk eraan dat oplichters er vooral op uit zijn u vertrouwelijke gegevens te ontfutselen. Als men u vraagt naar uw geheime code, uw inlog- of gebruikersnaam, de code voor een M1- of M2-handtekening enz., hebt u zo goed als zeker met oplichters te maken.
- Bedenk hoe de boodschap klinkt: gaat het om een duidelijk, direct en dringend verzoek? Voelt u druk om snel tot actie over te gaan? Oplichters geven vaak aan dat het allemaal dringend is om u ertoe aan te zetten te handelen zonder na te denken. Neem dus altijd de tijd om eerst eens goed na te denken over wat men u vraagt.
Wat als u fraude vaststelt?
Verdacht bericht ontvangen?
U ontvangt een bericht van een leverancier of overheidsinstantie, waarin men u vraagt dringend op een link te klikken of online in te loggen bij de bank? Ga daar niet op in!
Help voorkomen dat anderen het slachtoffer worden: stuur de e-mail meteen door of stuur een screenshot van de sms naar verdacht@safeonweb.be
Denkt u dat u vertrouwelijke gegevens hebt prijsgegeven?
- Bekijk uw recentste verrichtingen om te controleren of er verdachte transacties bij zijn.
- Neem altijd contact op met het Easy Banking Centre (maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur). Bel naar 02 762 60 00.
- Buiten de openingsuren van het Easy Banking Centre, uitsluitend bij vermoeden van fraude, kunt u bellen naar 02 433 43 80. Via Easy Banking App komt u makkelijk in contact met het Easy Banking Centre of het nummer voor fraudegevallen: kijk in het menu Communicatie.
- Blokkeer onmiddellijk al uw bankkaarten via Card Stop op het nummer 078 170 170 of blokkeer uw debetkaart(en) via Easy Banking App.
- Doe aangifte bij de politie en bezorg een kopie van het verhoor-pv aan uw BNP Paribas Fortis-adviseur.
- Check via Easy Banking Web (Instellingen > Toegang tot onze apps) of Easy Banking App (Instellingen > Beveiliging > Toestellen met onze apps) op welke toestellen uw bankapp is geïnstalleerd en verwijder verdachte en onbekende toestellen.
Meer informatie vindt u op Safeonweb.be en op de website van de Belgische federatie van de financiële sector.
Om u te beschermen tegen de gevaren van phishing en met een gerust gemoed op het web te surfen, kunt u bovendien onze tips en adviezen volgen. Klik daarvoor op de onderstaande link.
Bescherm uzelf tegen onlinefraude en phishing