-

Vriendschapsfraude of datingfraude, de zogenaamde ‘romance scams’

Elke dag worden duizenden mensen online misleid door valse profielen. Cybercriminelen maken die aan om slachtoffers te manipuleren: eerst wekken ze sympathie, om uiteindelijk te proberen geld los te krijgen. Dit soort ‘romance scams’ noemt men ook wel vriendschaps- of datingfraude.

Werkwijze

De werkwijze van dit soort oplichters is simpel maar heel effectief. Ze creëren een vals profiel, meestal met een aantrekkelijke foto. Via dit profiel smeden ze een sterke emotionele band met hun slachtoffers. Het slachtoffer denkt dat dit de persoon van zijn of haar dromen is, of gewoon een echte vriend(in), maar achter het profiel gaat een crimineel schuil die makkelijk aan geld hoopt te komen. Wanneer de band gesmeed is, vraagt men het slachtoffer om de vriend/geliefde financieel uit de nood te helpen, en dan beginnen de problemen …

Hoe herkent u oplichting?

Hier zijn enkele aanwijzingen die alarmbellen moeten doen rinkelen:

  • Emotionele manipulatie: Oplichters zijn heel goed in manipulatie. Ze weten precies op welke knopjes ze moeten drukken om sympathie te wekken, van het ophangen van een hartverscheurend verhaal tot het voorspiegelen van de ideale liefdesrelatie.
  • Locatie: Heel vaak beweert dit soort oplichters dat ze zich in het buitenland bevinden. Dat is meteen de reden waarom fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn en waarom ze geld nodig hebben.
  • Wijze van overschrijving: Ze dringen erop aan dat overschrijvingen gebeuren via snelle tools (Instant Payment) of anonieme en niet-traceerbare verzendingswijzen zoals Western Union of Moneygram.
  • Steeds terugkerende vraag: Als het slachtoffer één keer geld heeft opgestuurd, blijven ze steeds opnieuw redenen vinden om er meer te vragen, tot het slachtoffer het bedrog doorheeft of niets meer te geven heeft.

Hoe ontwijkt u dit soort valstrik?

Voordat u begint aan een virtuele relatie of geld overmaakt, is het altijd goed even afstand te nemen, de situatie nuchter te bekijken en uw voorzorgen te nemen. Volg de onderstaande stappen om het veilig te houden wanneer u online met mensen kennismaakt. Zo dwarsboomt u de snode plannen van oplichters.

  1. Controleer het profiel: Check of het profiel echt is voordat u een emotionele band met iemand opbouwt. Gebruik de profielfoto om te zoeken op afbeeldingen en mogelijk botst u op diverse profielen met dezelfde foto.
  2. Wees kritisch: Ook al lijkt uw gesprekspartner oprecht, blijf op uw hoede. Praat er eens over met iemand uit uw omgeving die de zaak met wat meer afstand kan bekijken.
  3. Wees op uw hoede voor hartverscheurende verhalen, al te mooie beloftes of herhaald vragen naar geld.
  4. Geef geen geld: Stuur nooit ofte nimmer geld naar iemand die u niet fysiek hebt ontmoet.

En de beste wapens tegen oplichting zijn preventie en informatie. Safeonweb, de officiële website van de Belgische overheid rond cyberveiligheid, is de ideale plek om uw kennis over onlineveiligheid te testen en te verbeteren. U leert er niet alleen oplichterstechnieken te herkennen en uzelf te beschermen, u kunt er ook uw kennis testen.

Ik doe de test op Safeonweb

Kortom, in dit digitale tijdperk waar onlinerelaties geen uitzondering meer zijn, is het essentieel dat u zich informeert en steeds op uw hoede bent voor mogelijke bedreigingen. Achter ‘romance scams’ schuilen kwaadwillige bedoelingen die u meer kunnen kosten dan enkel emotionele teleurstelling. Onze beste raad: blijf open van geest maar wees uiterst voorzichtig met de sleutel tot uw hart en uw portemonnee.