-
Factuurfraude is een steeds vaker voorkomend fenomeen: oplichters onderscheppen facturen en wijzigen de betalingsgegevens om het geld naar hun eigen rekening door te sluizen. Niet alleen bedrijven zijn daar het doelwit van, het kan ook privépersonen overkomen.
U liet een nieuwe keuken installeren en daar is de factuur van de leverancier al. U schrijft het bedrag op tijd en ter goeder trouw over naar het rekeningnummer op de factuur, maar enkele weken later ontvangt u … een betalingsherinnering. Ai, misschien bent u het slachtoffer van een valse factuur. Hoe dat kan? Mogelijk hebben oplichters de factuur onderschept en het rekeningnummer van de begunstigde gewijzigd. En u merkt pas dat er iets mis is wanneer u de betalingsherinnering van de leverancier ontvangt en u het verschuldigde bedrag opnieuw moet betalen …
Eén manier om de facturen aan het postcircuit te onttrekken, is bijvoorbeeld door ze letterlijk uit de rode brievenbussen van bpost te halen.
Ook kunnen facturen gestolen worden op de interne sorteerdiensten van bedrijven of bij particulieren thuis (uit de brievenbus of uit de stapel papier die mensen buitenzetten voor de papierophaling). Digitale factuurfraude komt overigens ook steeds vaker voor. In dat geval onderscheppen oplichters een factuur die een leverancier u per e-mail verstuurt en wijzigen ze het rekeningnummer van de begunstigde voordat ze de factuur naar u doorsturen.
Als u toch het slachtoffer bent van factuurfraude, kunt u het volgende doen:
Let op: dat u een factuurbedrag naar een verkeerde rekening hebt overgeschreven, doet uw schuld tegenover de rechtmatige begunstigde van het bedrag (de leverancier) niet teniet.
Factuurfraude is een gevaar waar u steeds voor op uw hoede moet zijn. Door factuurgegevens nauwgezet te controleren, kunt u zich effectief beschermen tegen deze vorm van oplichting. En om u te beschermen tegen de gevaren van phishing – nog zo’n verraderlijke valstrik – kunt u onze tips en adviezen volgen. Klik daarvoor op de onderstaande link.
Bescherm uzelf tegen onlinefraude en phishing
©2024 BNP Paribas Fortis