-

De verschillende pijlers van uw pensioen

2 min

Als u net uw zaak hebt opgestart, denkt u waarschijnlijk wel aan iets anders dan uw pensioen. Dat is normaal. En toch is het ook belangrijk om het vermogen dat u opbouwt te beschermen. U kunt daar zelfs meteen van profiteren, dankzij een mooi fiscaal voordeel. De toekomst start vandaag, voor u en uw bedrijf.

Als zelfstandige hebt u, net als loontrekkenden, recht op een wettelijk pensioen. En er bestaan veel manieren om dat aan te vullen als u dezelfde levensstandaard wilt behouden wanneer u stopt met werken. De mogelijkheden zijn onderverdeeld in 4 pijlers, die we u hier kort voorstellen.

4 pijlers voor een comfortabel pensioen

Uw wettelijk pensioen

Het wettelijk pensioen – de eerste pijler – hangt af van uw loon, het aantal jaren dat u gewerkt hebt en uw statuut (zelfstandige, arbeider of bediende). Het wettelijk pensioen van zelfstandigen is lager dan dat van loontrekkenden. Het is dus aangewezen om via de andere pijlers een extra pensioen op te bouwen als u een comfortabele levensstandaard wilt behouden.

Aanvullend pensioen

Met de tweede pijler vult u het wettelijk pensioen aan. Dat noemen we het aanvullend pensioen. Als zelfstandige kunt u een aanvullend pensioen opbouwen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). U kunt dat ook aanvullen met een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Als u bedrijfsleider bent, kunt u het VAPZ aanvullen met een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Uw vennootschap betaalt dan de premies met een fiscaal voordeel en zo bouwt u een pensioen op.

Pensioen- en langetermijnsparen

Ongeacht uw statuut kunt u een derdepijlerpensioen opbouwen. Dat is een manier om een aanvullend pensioen op te bouwen met belastingvoordelen. De opbouw van uw pensioensparen gebeurt via een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds, met een maximumbedrag dat jaarlijks geïndexeerd wordt. Wat het langetermijnsparen betreft, hangt het bedrag af van uw nettoberoepsinkomsten.

Individueel sparen

De vierde pijler omvat alle extra spaarreserves die u opbouwt zonder fiscale voordelen van de overheid. U kiest dus zelf op welke manier u belegt of spaart. Dat kan via een spaarrekening, verzekeringsproducten of beleggingsfondsen. Of natuurlijk door vastgoed te kopen.