SPAREN EN BELEGGEN

Kasbons

PRAKTISCH

Een eenvoudige belegging

De jaarlijkse interestvoet en de looptijd zijn vanaf het begin gekend. U weet dus exact wat hij u zal opbrengen. U houdt uw kasbon best aan tot de eindvervaldag. Als u uw kapitaal vroeger wil opnemen, betaalt u immers extra kosten.

UW VOORDELEN

Gewaarborgd kapitaal

Op de eindvervaldag hebt u recht op de volledige terugbetaling van het geleende geld. Kasbons vallen bovendien onder de bescherming van het Garantiefonds tot maximum 100.000 euro per persoon.

MEER INFO

Beleggen in kasbons

Wenst u meer informatie of wilt u intekenen op een kasbon, neem dan contact op met uw vertrouwde contactpersoon. U kan ook online inschrijven via Easy Banking Web of Easy Banking App.

Wat is een kasbon?

Een kasbon is een obligatie uitgegeven door een financiële instelling. Als u inschrijft op een van onze kasbons, leent u geld aan de bank. In ruil daarvoor betaalt de bank u jaarlijks, gedurende de volledige looptijd, interest uit. Op de eindvervaldag krijgt u 100% van het belegde kapitaal terugbetaald.

Kasbons vallen bovendien onder de bescherming van het Garantiefonds.

  • Alle informatie over obligaties in het algemeen vindt u in de kennisfiche ‘Obligaties’.
  • Specifieke informatie over kasbons vindt u op de website van Wikifin, onder de rubriek ‘Wat is een kasbon?’.

Risico’s van een belegging in kasbons

Liquiditeitsrisico: een kasbon is niet beursgenoteerd. Een belegger die intekent op een kasbon doet dit met de intentie om het product aan te houden tot de eindvervaldag. Op uw effectenrekening worden kasbons nominaal gewaardeerd aan 100% gedurende de volledige looptijd. De bank kan de kasbons terugkopen voor de eindvervaldag maar heeft geen verplichting om dit te doen. In geval van een eventuele vervroegde terugkoop, zal de bank de terugkoopprijs bepalen op basis van de marktparameters van het moment (zie hieronder). Dat zou een prijs met zich mee kunnen brengen die lager is dan de nominale waarde. De terugkoopprijs zal echter nooit meer dan 100% van de nominale waarde bedragen. In het geval van een vervroegde terugkoop moet u ook rekening houden met bijkomende kosten (zie de rubriek ‘Kosten en taksen voor kasbons van BNP Paribas Fortis’ hieronder).

Risico op prijsschommelingen (marktrisico): de terugbetaling van het kapitaal tegen 100% van de nominale waarde is enkel gegarandeerd op de eindvervaldag. In de tussentijd schommelt de prijs van een kasbon afhankelijk van parameters zoals de financiële gezondheid van de emittent, de algemene evolutie van de rente en de schommelingen op de markten. In geval van een eventuele vervroegde terugkoop voor de eindvervaldag door de bank, zou de belegger dus een lager, maar nooit een hoger bedrag uitbetaald kunnen krijgen dan het oorspronkelijk belegde bedrag.

Inflatierisico: een kasbon gaat altijd gepaard met een inflatierisico. Dat betekent dat een stijging van de inflatie leidt tot een verlies aan rendement voor alle spaarders en beleggers. Het risico van een negatieve reële rente (nominale rente gecorrigeerd voor inflatie) is groter naarmate de inflatie hoger is.

Kredietrisico: in geval van faillissement of herstructurering van de emittent, opgelegd door de afwikkelingsautoriteit om een faillissement te voorkomen, loopt u het risico dat het belegde bedrag en de interesten niet of slechts gedeeltelijk worden terugbetaald op de eindvervaldag. Kasbons vallen wel onder de bescherming van het Garantiefonds tot een maximum van 100.000 euro per persoon per bank (zie hieronder).

Overweegt u te beleggen in een kasbon? U vindt de volledige beschrijving van de kenmerken en risico's van onze kasbons in de bijhorende documentatie en het Prospectus.

Garantiefonds

BNP Paribas Fortis is aangesloten bij het Belgisch wettelijk verplichte beschermingssysteem voor deposito’s, het ‘Garantiefonds’.

In geval van faillissement of dreigend faillissement beschermt dit fonds alle tegoeden op uw rekeningen bij BNP Paribas Fortis (zichtrekeningen, spaardeposito’s, termijndeposito’s en kasbons) tot een maximumbedrag van 100.000 euro per persoon.

Meer informatie vindt u:

Kosten en taksen voor kasbons bij BNP Paribas Fortis

Kosten

  • Geen instapkosten.
  • Recurrente productkosten (inbegrepen in de uitgifteprijs): max. 1,25%.
  • Kosten in geval van vervroegde terugkoop door de bank: 5 euro + 0,70% van de terugkoopwaarde en de gelopen rente.
  • Gratis financiële dienst
  • Gratis bewaring op een effectenrekening

Belastingstelsel van toepassing op niet-professionele klanten, die natuurlijke personen en inwoners van België zijn.

  • Roerende voorheffing (RV): de interest op kasbons is onderworpen aan een RV van 30%. Deze RV is bevrijdend voor particuliere beleggers.
  • Taks op beursverrichtingen (TOB): geen TOB bij aankoop, bij terugkoop door de bank en op de eindvervaldag. In geval van verkoop op de secundaire markt: 0,12% TOB (max. 1.300 EUR per verrichting).

De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke belegger en is vatbaar voor mogelijke latere wijzigingen. Andere beleggerscategorieën worden verzocht zich te informeren over de fiscale regeling die op hen van toepassing is.

Wenst u in te schrijven op een kasbon?

Dat kan nu ook online binnen de beveiligde omgeving van Easy Banking Web (EBW) of Easy Banking App (EBA). Hulp nodig? Raadpleeg de handleiding voor EBW of EBA.

Goed om te weten: online inschrijven is mogelijk zelfs als het geld dat u wenst te beleggen op dat moment nog niet op de te debiteren rekening staat. Zorg er wel voor dat het geld beschikbaar is op de betaaldatum.

Ontdek ons aanbod

Alle informatie over ons aanbod aan kasbons

Een kasbon is onderworpen aan het Belgisch recht.

De documenten van het huidige aanbod en van de kasbons die we in het verleden hebben aangeboden, vindt u op:

Onze emissies

Klachten

Met al uw klachten over onze producten en/of diensten kunt u terecht bij BNP Paribas Fortis NV – Klachtenbeheer – Warandeberg 3, B-1000 Brussel of per e-mail op klachtenbeheer@bnpparibasfortis.com.

Indien u niet tevreden bent met de door de bank voorgestelde oplossing kunt u een klacht indienen bij Ombudsfin – Ombudsdienst voor financiële geschillen – North Gate II, Koning Albert II-laan 8 (Bus 2), B-1000 Brussel of per e-mail via ombudsman@ombudsfin.be.

Het delen van uw scherm Easy Banking Web
Als u op dit moment telefonisch of via chat contact heeft met een Easy Banking adviseur, kunt u beginnen met het delen van uw scherm Easy Banking Web.
Het delen van het sessienummer
Om het delen van uw scherm Easy Banking Web te activeren, kunt u het onderstaande sessienummer doorgeven aan de Easy Banking adviseur met wie u contact heeft.

Sessienummer: