SPAREN EN BELEGGEN
De jaarlijkse taks op de effectenrekeningen is een belasting van 0,15% die wordt geheven op effectenrekeningen waarvan de gemiddelde waarde over een bepaalde referentieperiode méér dan 1 miljoen euro bedraagt. De belasting is verschuldigd per effectenrekening en niet per titularis. Zowel effectenrekeningen van natuurlijke personen als deze van rechtspersonen en feitelijke verenigingen zijn onderhevig aan de taks.
De jaarlijkse taks op de effectenrekeningen is van toepassing op effectenrekeningen van natuurlijke personen, rechtspersonen en bepaalde verenigingen:
Voor de berekening van de taks zijn volgende begrippen relevant:
Normale referentieperiode: dit is de periode van 12 opeenvolgende maanden die aanvangt op 1 oktober en eindigt op 30 september van het volgende jaar.
Specifieke referentieperiode: Een ‘specifieke’ referentieperiode ontstaat bijvoorbeeld naar aanleiding van het afsluiten van een effectenrekening of wanneer de enige of laatste titularis van een effectenrekening inwoner wordt van een staat waaraan de heffingsbevoegdheid op vermogen uitdrukkelijk en exclusief is toegewezen.
Referentietijdstippen: dit zijn de tijdstippen waarop de vermogensfoto’s (= waardebepaling) van de effectenrekening worden genomen. In principe zijn er vier referentietijdstippen: op 31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september.
Algemene berekeningswijze:
Op het einde van de referentieperiode wordt de gemiddelde waarde van de belastbare financiële instrumenten berekend op basis van de vermogensfoto’s genomen op de verschillende referentietijdstippen, als volgt:
Voorbeeldberekeningen
Voorbeeldberekening bij een normale referentieperiode:
U bent titularis van een effectenrekening bij BNP Paribas Fortis NV sinds 1 januari 2023. De gemiddelde waarde van de aangehouden belastbare financiële instrumenten is als volgt:
De gemiddelde waarde = (1.560.000 + 1.670.000 + 1.340.000) = 4.570.000 euro / 3 = 1.523.333,33 euro
Het bedrag van de taks bedraagt in dit geval 1.523.333,33 euro *0,15% = 2.285 euro
Voorbeeldberekening bij een specifieke referentieperiode (afsluiten van een effectenrekening):
U bent titularis van een effectenrekening bij BNP Paribas Fortis NV sinds 1 januari 2023 en sluit deze af op 7 juli van hetzelfde jaar. In dit geval zullen de foto’s van 31 maart en 30 juni worden gebruikt om de gemiddelde waarde te bepalen:
De gemiddelde waarde = (1.560.000 + 1.670.000) = 3.230.000 euro / 2 = 1.615.000 euro
Het bedrag van de taks bedraagt in dit geval 1.615.000 euro *0,15% = 2.422,50 euro
Procedure bij een normale referentieperiode:
Indien u een effectenrekening heeft waarvoor de taks verschuldigd is, dan zal u hierover worden geïnformeerd. Tegen uiterlijk 31 oktober zal u een overzicht ontvangen met daarin de volgende informatie:
Het overzicht zal tevens het nummer vermelden van de cashrekening die aan de effectenrekening is gekoppeld en waarvan de taks zal worden afgehouden.
Procedure bij een specifieke referentieperiode (naar aanleiding van bijvoorbeeld het afsluiten van een effectenrekening):
Indien blijkt dat uw effectenrekening aan de taks onderhevig is, dan zal u het overzicht ontvangen kort nadat de afsluiting of een andere gebeurtenis heeft plaatsgevonden die voor de specifieke referentieperiode heeft gezorgd. Dit overzicht zal dezelfde gegevens bevatten als dat voor een normale referentieperiode. De debitering van het bedrag zal na de terbeschikkingstelling van het overzicht plaatsvinden.
Overzicht
U ontvangt het overzicht in principe via onze digitale kanalen.
De wet bevat een algemene antimisbruikbepaling op basis waarvan de fiscale administratie verrichtingen gericht op belastingontwijking kan negeren. Deze bepaling heeft geen automatische uitwerking: de fiscus moet het fiscaal misbruik inroepen, maar er is ook een mogelijkheid om het tegenbewijs te leveren aan de hand van niet-fiscale motieven.
De onderstaande verrichtingen worden, onder andere, door de algemene antimisbruikbepaling geviseerd:
©2024 BNP Paribas Fortis
Sessienummer: