SPAREN EN BELEGGEN
Wilt u zich voorbereiden op de kennis- en ervaringstoets of gewoon de financiële technologie onder de knie krijgen? Zet uw eerste stappen met onze gids over financiële investeringen.
Als u een obligatie van een bedrijf of van een overheid koopt, leent u geld uit aan de emittent. Die moet die lening na een vooraf afgesproken periode terugbetalen. In ruil voor het ter beschikking stellen van uw geld ontvangt u tijdens de looptijd intresten van de emittent. Dit noemt men de coupon.
Lees de kennisfiche over obligaties.
Een belegger die een aandeel koopt, wordt als aandeelhouder voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. Een aandeelhouder is dus bereid om risico te lopen. Hij heeft recht op een deel van de winst van het bedrijf als het goed gaat en hij zal ook delen in het eventuele verlies van het bedrijf als het wat minder gaat omdat de waarde van het aandeel dan meestal daalt.
Lees de kennisfiche over aandelen.
De meeste fondsen zijn Instellingen voor Collectieve Beleggingen (ICB). Iedere ICB is als het ware een bedrijf op zich en heeft als doel om het spaargeld van veel verschillende beleggers in één grote pot samen te brengen. Voor elk fonds zijn er beheerders die het verzamelde spaargeld volgens een vooraf bepaalde strategie en voorwaarden beleggen. De beheerder kan beleggen in producten zoals aandelen, obligaties, afgeleide producten, vastgoed.
Lees de kennisfiche over fondsen zonder kapitaalbescherming.
De tak 21-verzekering (ook wel spaarverzekering genoemd) is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. Deze verzekering biedt u kapitaalbescherming voor uw spaargeld en de opbrengst ervan.
Lees de kennisfiche over de tak 21-spaarverzekering.
Tak 23-verzekeringen combineren een belegging met een verzekering tegen risico’s: overlijden en leven. Ze zijn verbonden aan beleggingsproducten met een hoger risico. Daardoor kunnen ze een potentieel hoger rendement bieden maar uiteraard zonder dat dit gegarandeerd is.
Lees onze kennisfiche over beleggingsverzekeringen zonder kapitaalbescherming (tak 23).
Een gestructureerd product heeft net als een obligatie een vaste looptijd en, als alles goed gaat, een kapitaalbescherming van 100%. Het rendement is daarentegen niet of slechts deels gegarandeerd. Als u een potentieel hoger rendement zoekt, moet u vaak inboeten op de kapitaalbescherming.
Lees onze kennisfiche over gestructureerde producten met kapitaalbescherming.
Hier vindt u meer informatie over alle bovenvermelde beleggingscategorieën.
Een volledig overzicht van alle beleggingscategorieën vindt u hier.
©2024 BNP Paribas Fortis
Sessienummer: