-

De troeven van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

3 min

Begin meteen een pensioenkapitaal op te bouwen: zo bereidt u uw toekomst voor en krijgt u vandaag al een belastingvoordeel. Ontdek hoe u dat doet met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).  

Het VAPZ, een oplossing van de 2e pensioenpijler

Er zijn in België 4 pensioenpijlers. U kunt uw toekomstige wettelijk pensioen (1e pijler) aanvullen met: een aanvullend pensioen, d.w.z. pensioenopbouw in het kader van een beroepsloopbaan (2e pijler), pensioensparen en langetermijnsparen (3e pijler) en/of individueel sparen zonder belastingvoordeel (4e pijler).

Het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) maakt deel uit van de 2e pijler van het pensioenstelsel. Daarmee kunnen zelfstandigen in hoofd- of bijberoep (met uitzondering van starters*), meewerkende echtgenoten met een maxistatuut en geconventioneerde zorgverleners een aanvullend pensioen opbouwen boven op dat van de 1e pijler. Hoe vroeger u start, hoe groter uw pensioenkapitaal. Daarmee kunt u de kloof dichten tussen uw huidige inkomen en het bedrag van uw toekomstige wettelijk pensioen.

Fiscale, sociale en vastgoedvoordelen

Het VAPZ is een interessante oplossing voor zelfstandigen. U kunt de premies van uw contract volledig aftrekken als beroepskosten en daarmee uw belastbare grondslag, het bedrag waarop een bepaalde belasting berekend wordt, verlagen. Daardoor betaalt u niet alleen minder belastingen, maar ook minder sociale bijdragen. Want het bedrag daarvan is gekoppeld aan uw belastbare grondslag.

Uw VAPZ als duwtje in de rug bij vastgoedinvesteringen

Goed om te weten: u kunt uw opgebouwde reserve – wat u gespaard hebt dus – vóór uw wettelijke pensioendatum gebruiken om een onroerend goed in de Europese Economische Ruimte (dat zijn alle landen van de Europese Unie én Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein) te kopen, bouwen, renoveren of op te frissen.

Hoe werkt het VAPZ?

Het VAPZ is een tak 21-spaarverzekering. Op elke premie die u stort, is een gewaarborgde rentevoet van toepassing en een eventuele deelname in de jaarlijkse winst. Het maximale bedrag van uw premie wordt jaarlijks bepaald op basis van een percentage van uw referentie-inkomen als zelfstandige (uw geïndexeerde netto belastbare beroepsinkomen van 3 jaar geleden).

U wilt een lagere premie betalen dan het maximum? Dat kan: u kiest vrij het bedrag, de enige beperking is een minimumbedrag van 100 euro of 1% van uw referentie-inkomen. Bovendien kunt u uw jaarlijkse premie storten op het meest geschikte moment voor u. Maar hoe vroeger u de premie betaalt, hoe eerder u de gewaarborgde rente krijgt. En u kunt ervoor kiezen het jaarbedrag op te splitsen in maandelijkse, driemaandelijkse of halfjaarlijkse stortingen.

Daar komt bij dat u via uw VAPZ-contract uw bescherming en die van uw naasten kunt verbeteren. Als u kiest voor de variant ‘sociaal VAPZ’, kunt u zonder voorafgaand medisch onderzoek solidariteitsprestaties genieten, o.a. bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden. U kunt ook de aanvullende waarborgen overlijden en arbeidsongeschiktheid in uw contract opnemen.  Zo bouwt u dus niet alleen een aanvullend pensioen op, maar krijgt u ook bescherming op maat tegen inkomensverlies door ziekte of ongeval. En bij overlijden vóór uw pensioenleeftijd zorgt u ervoor dat uw nabestaanden een comfortabele levensstandaard behouden.

 Samengevat: de 5 sterke punten van het VAPZ

  • Bereid uw toekomst voor en krijg vandaag al een fiscaal voordeel: het bedrag van de premies kunt u aftrekken als beroepskosten, waarmee u uw belastbare grondslag en uw belastingen verlaagt.
  • Via een VAPZ verlaagt u ook uw sociale bijdragen.
  • U betaalt geen belasting op de premie die u in uw VAPZ stort.
  • U bent niet verplicht om elk jaar een bedrag te storten.
  • U kunt het VAPZ combineren met andere vormen van aanvullend pensioen, zoals de POZ** (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen), klassiek pensioensparen of langetermijnsparen** (3e pijler) of de IPT** (Individuele Pensioentoezegging) voor zelfstandige bedrijfsleiders met een vennootschap.

*Een starter is een persoon die zich minder dan 36 maanden geleden inschreef in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

**Het vrij aanvullend pensioen (Pension Invest Plan – VAPZ), langetermijnsparen (Pension Invest Plan), de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) en de Individuele Pensioentoezegging (IPT) zijn tak 21-verzekeringsproducten van AG.

AG Insurance (afgekort AG) nv, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be – info@aginsurance.be – Belgische verzekeringsmaatschappij erkend onder codenummer 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702, is onder dat nummer ingeschreven bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent, vergoed op basis van commissies, voor AG Insurance nv. BNP Paribas Fortis nv heeft een participatie van meer dan 10% in AG Insurance nv.